Ugrás a tartalomhoz

Tiszta talaj, szennyeződésmentes környezet

Mezőkövesd hírei

Mintegy 3,2 milliárd Ft-ból valósult meg a „Mezőkövesd üzemanyagbázis kármentesítése” című projekt, melynek zárásaként sajtótájékoztatót tartottak október 24-én.

Cseppentő József ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal főigazgató-helyettese köszöntőjéban kiemelte, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból (KEHOP) 100%-os finanszírozású környezeti kármentesítésekhez a honvédelmi tárca négy jelentős projektre összesen mintegy 8,2 milliárd Ft-ot nyert el.

– A konstrukció célja a felszín alatti vizek és a földtani közeg szennyezettségének csökkentése a szennyezett területek kármentesítésével, műszaki beavatkozások elvégzésével. Az egyik ilyen kiemelt kármentesítési projekt a mezőkövesdi, melynek összköltsége hozzávetőlegesen 3,2 milliárd Ft. Ennek a projektnek a megvalósítása is igazolja, hogy a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség kiképzés, gyakorlatok és egyéb honvédelemmel összefüggő feladatok végrehajtása során kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére – mondta Cseppentő József.

Hangsúlyozta, alapvető törekvésük, hogy a katonai feladatokat ökológiai lábnyom hagyása nélkül végezzék a csapataik nemzeti és nemzetközi alkalmazása során egyaránt. Kiemelte, a környezetvédelem terén a projektjeik elsősorban a környezeti kármentesítési feladatokra fókuszálnak, amelyek révén a használaton kívül lévő objektumokban is felszámolják a korábbi évtizedekben okozott talaj- és talajvízszennyezéseket. Elmondta, a KEHOP programból négy helyen, Mezőkövesd mellett Taszáron, Ócsán és Kaposváron végeznek környezeti kármentesítési feladatokat, melyre a honvédelmi tárca visszanem térítendő támogatást nyert el.

A fejlesztésnek köszönhetően a mezőkövesdi terület is 100%-ban megtisztult, mintegy 215 ezer köbméter szennyezett talajvizet és hozzávetőleg 138 ezer köbméter talajt tisztítottak meg.

Kiemelte, hogy a Védelemgazdasági Hivatal nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatása után a TERRA-LOG Mélyépítő Kft., a Homokhátsági Környezettechnika Kft. és a Geohidroterv Kft. alkotta konzorciumot bízta meg a kivitelezési munkálatokkal, melyek 2021 márciusában kezdődtek és 2023 novemberében fejeződnek be.

Gyovai-Balogh Rita főtanácsos, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal Beruházási és Környezetvédelmi Igazgatóság Környezetvédelmi Osztályának vezetője ismertette a projektet. Elmondta, hogy a mezőkövesdi telephely a Magyar Honvédség üzemanyagbázisa volt, ahol az 1960-as évektől a 90-es évekig üzemanyagot tároltak. Kiemelte, hogy a terület környezetvédelmi feltárása már a 90-es években elkezdődött, akkor már látható volt, hogy szennyezett az érintett terület és egy hosszú kármentesítési, tervezési folyamat kezdődött. Ehhez nyújtott segítséget a KEHOP program, így a kármentesítési feladatot végre lehetett hajtani, tette hozzá a szakember. Kiemelte, először az üzemanyagtároló-tartályokat, a vasútvonalat és a területen lévő létesítményeket bontották el.

– A bontásokat követően kitermeltük a szennyezett talajt, ami egy nagyon komoly eredmény, hiszen ezzel az elsődleges szennyezettséget eltávolítottuk a területről. A talajt biodepóniába tisztítottuk, ezt követően a szennyezett talajvíz tisztítása is megtörtént. A kármentesítés eredményes, hiszen a talaj és a talajvíz tekintetében a szennyezettség határértékét is elértük és nem haladtuk meg. Olyan tiszta környezet jött létre ezen a területen, amely helyreállításra került és a környező területek, a környező lakosság számára is biztosíthatjuk a természetes talaj- és talajvízállapotot, visszaállítottuk eredeti állapotába ezt a területet – emelte ki a főtanácsos.

Emellett beszélt arról, hogy megszűnt a felülúszó szénhidrogén jelenléte a területen, már a kármentesítés során a nyíltvízi munkagödörben is látszott, hogy „B” szennyezettségi határérték alá tisztult a víz és a kármentesítés végeztével is látszik, hogy tiszta, természetes vízállapot van a területen. Hozzátette, a munkálatok elérték a céljukat, a határozatokban rögzített kármentesítési feladatokat elvégezték és a szennyezettségi határérték alatt lévő talaj és talajvíz van a területen. Hozzátette, a kármentesítés létesítményei még itt vannak a területen, hatósági jóváhagyást követően történik meg a terület rekultivációja.

Czeglédi Andor, a TERRA-LOG Mélyépítő Kft. ügyvezetője a kivitelezést végző konzorcium tevékenységéről tájékoztatta a jelenlévőket. Elmondta, hogy több évtizedes tapasztalat áll a három cég mögött, így egy nagyon jó szakmai csapat jött össze a projektre és nagy kihívás volt a feladatot megoldani.

– A projekt összetett kármentesítési feladatokból állt, a megvalósítás során nagy mennyiségű bontási és földmunkák történtek, emellett speciális környezetvédelmi technológiákat is alkalmaztunk. A munkák keretében 430 ezer köbméter talaj került megmozgatásra, mintegy 130 ezer köbméter talajt tisztítottunk meg, valamint mintegy 220 ezer köbméter felszín alatti vízbázis tisztult meg – mondta a szakember.

Kiemelte, a feladat részeként elbontásra kerültek a tartályok, lefejtők és vezetékek, tehát az elsődleges szennyezőforrások, továbbá speciális vízépítési feladatok is szükségesek voltak a víztisztító telepítéséhez és fenntartásához. Hangsúlyozta, a számításai szerint hét hónappal hamarabb fejezték be a feladatot, amit megköszönt mindenkinek, aki a projektben részt vett. Elmondta, büszkeséggel tölti el, hogy a múltunkból megmaradt szennyeződést megtisztították, úgy adhatják át a jövő nemzedékeinek, hogy a lelkiismeretük nyugodt és ezzel őket is arra biztatják, hogy úgy adják majd át a földünket, ahogy tőlünk átvették.

Az eseményen bemutatták a projektről készült videót, melyen a fejlesztés előtti és utáni állapot is látható. A sajtótájékoztató zárásaként Spitz Roland, a projekt vezetője foglalta össze a fejlesztést. Ezt követően a jelenlévők helyszíni bejárás során ismerhették meg a megvalósult beruházást. A kármentesítési beavatkozás a teljes terület helyreállításával 2023 végén zárul.

B. K.

Kapcsolódó hírek