Ugrás a tartalomhoz

Ünnepi emlékülés

Mezőkövesd hírei

Átadták a Mezőkövesd Városért, a Mezőkövesd Közneveléséért és az Év diákja kitüntetéseket Mezőkövesd újra várossá nyilvánításának 50. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi emlékülésen július 7-én a II. Matyó Világtalálkozón.

Mezőkövesd idén ünnepli újbóli várossá nyilvánításának 50. évfordulóját. Az eseményen elsőként dr. Fekete Zoltán polgármester mondott beszédet, melyben részletesen bemutatta a település történetét Mátyás király által adományozott mezővárosi címtől a községgé nyilvánításon át, az ötven évvel ezelőtt történt újra várossá válásáig. Illetve összegezte, milyen változásokon ment át a Mezőkövesd az elmúlt ötven évben.
– 559 évvel ezelőtt lettünk először várossá, és mindvégig hűek maradtunk múltunkhoz, megőriztük hitünket és gyarapítottunk mindannyiunk közös örökségét, rajongásig szeretett városunkat. Átalakult a város gazdasági szerkezete, de a szorgalom és a munkabírás megmaradt – emelte ki a polgármester, aki ezt követően az elmúlt évek fontosabb fejlesztéseit, fejlődéseit vette sorra, majd hozzáfűzte: „Tanulva elődeinktől és megfogadva a régi mondást, miszerint nem vagyunk még elvégezve, tesszük tovább a dolgunkat.”
 
Tállai András, miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője ünnepi beszédében visszatekintett az elmúlt évtizedekre, Mezőkövesd fejlődésére, a neves mezőkövesdi emberekre, akik munkájukkal, tevékenységükkel hozzájárultak a város fejlődéséhez, fejlesztéséhez, valamint arra is, hogy mit jelent matyónak lenni.
– A matyók mélyen vallásos emberek. Hisznek a jóban, törekednek a helyes és hiteles életmódra, szeretik és tisztelik az egyházi vezetőiket, elkötelezett templomba járó, hitüket szívből gyakorló emberek. Az elmúlt évtizedekben megismertem és megszerettem a matyó embereket: tisztelettel mondhatom el róluk, hogy életük során folyamatosan törekednek a fejlődésre, hogy önmaguk és környezetük is egyre szebb, nemesebb és jobb legyen. A hit mindannyiunk életének legfontosabb része: hinni Istenben, hinni a jóságban, a szeretetben, és eszerint élni. A család szentsége, a kereszténység értékei és a közösség összetartása olyan fogalmak, melyek együttesen fémjelzik a matyó embereket – emelte ki Tállai András.
 
KITÜNTETÉSEK Az ünnepi köszöntők után elsőként adták át az Év diákja elismeréseket, melyet idén négy mezőkövesdi diáknak ítélt oda Mezőkövesd Város Önkormányzata. 2023-ban Év Diákja lett Mikulás Lili, a Mezőkövesdi Általános Iskola diákja, Sebe Dorka, a Mezőkövesdi Általános Iskola Szent Imre Tagiskolájának tanulója, Kohán Borbála Etelka, a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola növendéke, valamint Korpás Róbert Rafael, a Szent István Katolikus Általános Iskola tanulója.
 
A képviselő-testület döntése értelmében ez alkalommal Szendreiné Makó Csilla, a Mezőkövesdi Általános Iskola pedagógusa kapta meg a Mezőkövesd Közneveléséért kitüntetést. Szendreiné Makó Csilla tanító több mint 40 éves pedagógiai tapasztalattal rendelkezik. 36 éve a Mezőkövesdi Általános Iskola székhelyiskolájának tapasztalt, meghatározó, módszertanilag kiteljesedett, elkötelezett egyénisége.
 
Mezőkövesd Városért elismerést azok a személyek, csoportok kaphatják meg, akik a város közéletében, közigazgatásában, gazdasági, műszaki, tudományos, művészeti, közoktatási és közművelődési életben, testnevelési és sportmozgalmával, valamint egészségügyi és szociális ellátásban kimagasló érdemeket ért el.
 
2023-ban Mezőkövesd képviselő-testülete Mezőkövesd Városért kitüntetést adományozott a Mezőkövesdi Színészeti Egyesületnek. Az Egyesület 1998-ban alakult, immáron 25 éves múlttal rendelkező művészeti csoport. A civil szervezet önzetlen, kitartó, áldozatkész munkáját ismerte el ezzel a díjjal a város. A díjat Balogh Éva, az Egyesület vezetője vette át.
 
Szintén Mezőkövesd Városért díjjal ismerték el dr. Kelemen Anna tüdőgyógyászt, aki 1980-ban szerezte meg orvosi diplomáját. 2008 januárjától dolgozik a Mezőkövesdi Városi Önkormányzat Rendelőintézetében tüdőgyógyász szakorvosként. Jelenleg egyedüli tüdőgyógyász szakorvosként látja el és gondozza a szakellátásra szoruló betegeket. 2020 októberétől már nyugdíj mellett dolgozik teljes munkaidőben.
 
DELEGÁCIÓ Az eseményen a város egykori polgármesterei, vezetői, korábbi képviselő-testületek tagjai, valamint Mezőkövesd testvértelepüléseinek - a németországi Bad Salzungen, a párciumi Dólya, a lengyelországi Zory, Kiskövesd, Nagykövesd és Kézdivásárhely - delegációi is részt vettek.
 
– Mezőkövesd volt az első testvérvárosa Zorynak, Ez a kapcsolat nem csak politikai szinten működik, hanem nagyon népszerű Zory lakosai körében Mezőkövesd, nagyon szívesen látogatnak el ide. A matyó kultúra mindig is nagyon tetszett nekünk, hatalmas lelkesedéssel figyeljük a matyó kultúra részét képező táncokat, a matyó örökséget, a hímzést. Nagy öröm számunkra, hogy részt vehetünk ezen a rendezvényen – mondta el Waldemar Socha, a lengyelországi Zory polgármestere.
 
MűSOR Városunk e jeles ünnepét még színesebbé tette a Pro Urbe-díjas Szent László Kamarakórus, Sziráki Borbála, a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola diákja, valamint a Matyó Néptáncegyüttes műsora. Az esemény zárásaként Mezőkövesd szülöttje, Csézi Erzsébet, művésznevén Csézy lépett színpadra, aki egyebek mellett az Általad vagyok, a Mama, a Szívverés című dalait adta elő.
 
hmzs

Kapcsolódó hírek