Ugrás a tartalomhoz

„Varrjunk a szabadban” (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Matyó őseink sok-sok évtizeden keresztül, házaik elé kitanyázva varrták a varrót. Ezt a hangulatot idézték fel szombaton a Hadasban.

A Matyóföldi Foltvarró Klub, Borsóka Hímzőkör, Matyó Nagymama Klub Egyesület és a Matyó Kertbarát Egyesület által szervezett kezdeményezés a kitanyázást, mint hagyományt elevenítette fel.

Ez a szokás 1951 körül, a Matyó Háziipari Szövetkezet megalakulásával egy időben nőtte ki magát, hiszen bedolgozóként több száz matyó asszonynak adtak munkát. A bedolgozó asszonyok a ház elé kitanyázva, eleinte a járdaszegélyre kiülve, később pedig az ablak alá székekre tanyáztak ki és beszélgetés, közös éneklés mellett varrták a varrójukat, horgoltak, vagy épp szmokkoltak.

A hétvégén több mint 20 asszony – többen matyóba beöltözve – ültek ki a Hadasban, a Táncpajta körül, és mutatták be az arra sétálóknak, hogyan is zajlott, milyen volt a hangulata ezeknek a kitanyázásoknak. Közben a résztvevők régi történetekeit, gyermekkori, ifjúkori emlékeiket is megosztották egymással.

Kapcsolódó hírek