Ugrás a tartalomhoz

A pedagógusok ünnepe

Mezőkövesd hírei

Műsorral köszöntötték és elismerésekkel díjazták
a pedagógusokat városunkban.

A Mezőkövesdi Tankerületi Központ által szervezett ünnepségen elsőként Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője köszöntötte a pedagógusokat. Beszéde elején elmondta, hogy 1952 óta köszöntik és ismerik el a köznevelésben, a felsőoktatásban dolgozókat minden év június első vasárnapján.

A pedagógusok elismerése azért fontos, mert az oktatás nemzetünk jövőjének záloga, hiszen az iskola falai között ismeri fel mindenki, hogy miben erős, miben van tehetsége, mi érdekli. A pedagógusok pedig azok, akik ezen a sorsdöntő úton elindítják és elkísérik a diákokat, ott állnak mellettük életük legfontosabb állomásain  – mondta el Tállai András.

Hozzátette, hogy fontos a pedagógus munkája a magyar nemzet számára, mert a pedagógus tudás mellett erkölcsi tudnivalókat is igyekszik átadni a gondjaira bízott gyermekek számára, ápolják a lelküket is és összetartó közösséget alkotnak a gyermekekből.

A kormány legfőbb célja a családok, a diákok segítése, amihez elhivatott pedagógusokra van szükség, akik tudásukat folyamatosan fejlesztve a lehető legjobbat akarják adni a tanulóknak. A pedagógus-béremelés érdekében a kormány az Európai Unióval együttműködve az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretén belül tett vállalásokat az Európai Bizottság felé, hogy megkapja a pedagógus-béremelés egy jelentős forrását. Ezt örömmel mondhatom, hogy sikerrel járt, hogy több mint 400 millió euró megérkezett Magyarországra. Az új életpályatörvénnyel, a jövedelemnövelő döntésekkel a cél, hogy a pedagóguspályát vonzóvá tegye, a pedagógusok a társadalom elismert tagjai legyenek  – hangsúlyozta a miniszterhelyettes, aki hozzátette, hogy ez azt jelenti, hogy a köznevelési rendszerben dolgozó pedagógusok átlagbére 2025. január 1-jéig eléri a felsőfokú végzettségűek átlagbérének 80%-át, további cél, hogy ezt tovább növeljék.

Tállai András beszéde zárásaként köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak a nemzet alázatos és odaadó szolgálatáért, a gyermekeknek átadott tudásért, testi, lelki fejlődésük érdekében végzett áldozatos munkájukért.

A központ igazgatója, Gál János is köszöntötte a megjelenteket. Beszédében beszélt a pedagóguspálya szépségeiről. Emellett kiemelte, hogy a jó tanár példát mutat, a jó tanárra mindig emlékezni fognak a tanítványai, a jó tanár kíváncsi a diákjaira, és a jó tanárra kíváncsiak a diákok is.

Az ünnepi gondolatok után a tankerülethez tartozó 28 – köztük öt mezőkövesdi – pedagógus számára adtak át elismerést, kitüntetést kimagasló tevékenységükért.

Huszonkét pedagógus nyugdíjba vonulása alkalmából Pedagógus Szolgálati Emlékérem elismerésben részesült: Barzsóné Petrán Ágnes (Mezőkövesdi Általános Iskola), Birinyi Tamás János (Szentistváni István Király Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagiskola), Cserjésiné Nagy Márta (Sajószögedi Kölcsey Ferenc Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola), Demblovszkyné Kapitány Zsuzsanna (Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola), Dózsa Imre (Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola), Ficsór Lászlóné (B.-A.-Z. Vármegyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelést-Oktatást Végző Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Sályi Mozgásjavító Tagintézménye), Friedrichné Szabó Katalin (Mezőcsáti Egressyé Béni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola), Gaál Miklósné (Mezőkövesdi Általános Iskola Szent Imre Tagiskola), Juhász Edit (B.-A.-Z. Vármegyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelést-Oktatást Végző Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Sályi Mozgásjavító Tagintézménye), Koncz Istvánné (Szentistváni István Király Általános Iskola), Kovácsné Kiss Magdolna (Mezőkövesdi Általános Iskola), Kriston Zoltánné (Mezőkövesdi Általános Iskola), Miklósiné Nyitrai Éva (Mezőkövesdi Általános Iskola Mező Ferenc Tagiskola), Papp Péter (Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola), Petrikné Kertész Anita (Sajószögedi Kölcsey Ferenc Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola), Szmicsek Melinda (Tiszaújváros Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola) és Vona Tamás (Sajószögedi Kölcsey Ferenc Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola).

Miniszteri Elismerő Oklevél kitüntetést ítélt oda az oktatásért felelős miniszter Domjánné Bárdi Beátának, a B.-A.-Z. Vármegyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelést-Oktatást Végző Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény kollégiumi nevelőtanárának.

A 2023/2024-es tanévben végzett példamutató, áldozatos munkájuk elismeréseként Tankerületi Elismerő Oklevelet kapott Bartháné Kunráth Ágnes (Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola), Benyovszki Mária (Bükkalja Általános Iskola), Kádár Péter (Kesznyéteni Móra Ferenc Általános Iskola), Lakatos Enikő (Hejőbábai Zrínyi Ilona Általános Iskola), valamint Vargáné Biró Zsuzsanna (Hejőpapi Általános Iskola).

Az eseményen virágcsokorral köszöntötték Juhász Katalint, a B.-A.-Z. Vármegyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelést-Oktatást Végző Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Sályi Mozgásjavító tagintézmény-igazgatóját, Papp Istvánnét, a Kesznyéteni Móra Ferenc Általános Iskola igazgatóját és Nagy Beatrixot, a Bükkábrányi Arany János Általános Iskola pedagógusát, akik számára ebben az évben a Borsod-Abaúj Zemplén Vármegyei Önkormányzat Comenius-díjat adományozott. Az elismeréseket Tállai András és Gál János adta át a díjazottaknak.

Az ünnepségen külön gratuláltak Kissné Gál Ilonának (Kesznyéteni Móra Ferenc Általános Iskola) és Szabóné Nagy Évának, Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Éltes Mátyás Tagiskolájának gyógypedagógusának, akik Miniszteri Elismerő Oklevelet vehettek át a március 15-ei állami ünnepségen.

A május 31-ei rendezvényen a Mezőcsáti Egressy Béni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai táncos, zenés produkciókkal kedveskedtek az ünnepelteknek.

hmzs

Kapcsolódó hírek