Ugrás a tartalomhoz

Együttműködés a minőségi oktatásért

Mezőkövesd hírei

Új képzés indul a mezőkövesdi Szent László gimnáziumban. A technikumban, oktatási ágazatban tanulók a következő tanévtől már okleveles óvodai nevelő képzésben is részt vehetnek. Ennek kapcsán együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Szakképzési Centrum, a Miskolci SZC Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum és az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem.

Az eseményen elsőként dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora beszélt az együttműködésről. Elmondta, hogy az informatika és gazdálkodás, valamint az oktatási ágazatban több intézménnyel működnek együtt. Hozzátette, hogy ez az első alkalom, hogy együttműködnek a Szent László Gimnáziummal.

Fontosnak tartjuk, hogy képzéseinkkel reagáljunk a piaci igényekre. Az új szakképzési törvény révén okleveles technikusi képzésre van lehetőség a középiskolákba, melyben az egyetemek is szerepet kaptak. Most az együttműködés keretében a Miskolci SZC Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Szakközépiskolával dolgozunk majd együtt. Reméljük, hogy eredményes lesz és az ott tanulók többsége az egyetemünket válassza majd. Hiszen ez által olyan hallgatók tanulhatnak majd nálunk, akik érdeklődőek, céltudatosak a választott pálya iránt  – mondta el a rektor.

Rigó Attiláné a Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum igazgatója beszéde elején kitért arra, hogy a mezőkövesdi intézmény diákjai az egyetem számos programján rendszeresen részt vesznek, valamint a felsőoktatásban tanuló leendő pedagógusok is számtalan alkalommal a Szent László gimnáziumban teljesítik gyakorlataikat. Majd az együttműködés gyakorlatban való megvalósításáról beszélt.

A 2024/2025-es tanévben azok a tanulók, akik az oktatás ágazatot válasszák, tanulmányaik második évében ágazati alapvizsgát tesznek, és ekkor kell eldönteniük, hogy oktatási szakasszisztensi szakmairányt választjákk vagy az okleveles óvodai nevelő képzésbe szeretnének becsatlakozni. Ez nem jelent automatikus szakmaválasztást, mert az együttműködés lényege, hogy a szándékukat kifejező diákok részt vesznek az egyetem alkalmassági vizsgáján, és amennyiben az alkalmi vizsgán is megfelelnek és a motiváció is megvan, akkor a 11. évfolyamtól kezdve az egyetemmel kialakított képzési program szerint óvodai nevelő szakmát tanulhatnak, ami azt jelenti, hogy bizonyos tantárgyak esetében kreditbeszámítással élhetnek majd, ha az érettségi után úgy döntenek, hogy az egyetemen akarnak tanulni óvodai nevelő szakon  – mondta el Rigó Attiláné.

A képzési idő ebben az esetben is 5 év, de a végzett diákok jelentős előnyt élveznek a felsőoktatási felvételin: legalább négyes szakmai vizsga esetén a szakmai vizsga eredményét ötszörözik, így akár 500 pont is szerezhető. Az egyetemre felvett hallgató – szakirányú továbbtanulás esetén – a beiratkozást követően legalább 30 kreditpont elismerésére számíthat.

Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója megköszönte, hogy az egyetem nyitott volt megkeresésükre. Hozzátette, hogy a Centrum számára fontos, hogy együttműködjenek, közös tartalmat hozzanak létre a felsőfokú oktatási intézményekkel. Molnár Péter a mezőkövesdi középiskolában elérhető oktatási ágazati képzésről is beszélt.

Elindulhatott a mezőkövesdi Szent László gimnáziumban oktatási ágazatban is a képzés. Eddig az ágazati alapvizsga után a tanulók az oktatási szakasszisztensi szakmát választhatták. Viszont most lehetőséget kaptunk arra, hogy egy újabb szakma bevezetésre kerüljön az oktatási ágazatba, ez pedig az óvodai nevelő. Azonban e képzés kapcsán fenntartói elvárás volt az, hogy egy felsőoktatási intézménnyel működjünk együtt. A Centrum és a Szent László gimnáziumunk az egri Eszterházy Károly Egyetemet választotta. Most a következő feladat az együttműködés értelmében, hogy a technikum oktatóinak és az egyetem szakembereinek egy közös tartalmat, programot kell kidolgozni, hogy a 11. évfolyamtól ezen közös tartalom mentén tanulják majd a szakmát a tanulók- Az óvodai nevelő szakon tanulók a 13. évfolyam végén 30 kreditet is kaphatnak a tanulmányaik beszámításaként, így könnyebben juthatnak be az egyetemre  – mondta el Molnár Péter.

Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja szerint az ország fejlődése az oktatás minőségén múlik.

Új szakképzési rendszerben sokkal nagyobb karrierlehetőségek rejlenek. A technikumok megjelenésével eleve több megoldást kínál a fiatalok számára a rendszer, hiszen egy érettségi és egy technikumi bizonyítványt, így vagy megjelenhet a munkaerőpiacon, vagy továbbtanulhat. Ha valaki olyan területen tanul tovább, mint amit a technikumban tanult, akkor egyenes út vezet a felsőoktatásba, hiszen annyi többletpontszámot kap, hogy gyakorlatilag szinte biztos a bejutása. Ami nagyon fontos, hogy egyrész 30 kreditet beszámolnak neki, illetve a legfontosabb, hogy gyakorlati tudása van, hiszen öt év alatt, például ez esetben az oktatás ágazatban, a diákok óvodába, általános iskolákba mennek gyakorlatra, nagyon sok gyakorlati tudást szereznek meg menetközben, és a pedagógusképzés is afelé halad, hogy minél gyakorlatiasabb, hatékonyabb legyen  – emelte ki a kancellár.

Kiss Gábor a tájékoztatón elmondta, hogy a centrum iskoláiban nyolcszáz oktató hétezer diákot tanít, a felnőttképzésben háromezren vesznek részt. Hozzátette, hogy jól képzett tanárokra van szükség, amelyben fontos szerepe van az egri egyetemnek is.

Az együttműködési szerződést ünnepélyes keretek között Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója, Kiss Gábor, a Centrum kancellárja, Rigó Attiláné, a Szent László gimnázium igazgatója, valamint dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az egyetem rektora írta alá június 24-én.

hmzs 

Kapcsolódó hírek